Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
17642
post-template-default,single,single-post,postid-17642,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Karda Kışta Yapabileceğiniz Spor Türleri

Kar tatilini ve aktivitelerini sevenler için ülkemizin dört bir tarafında gidebilecekleri mükemmel adresler bulunuyor: Bursa-Uludağ, Erzurum-Palandöken, Bolu-Kartalkaya, Kocaeli-Kartepe, Kayseri-Erciyes gibi. Peki buralarda yapılabilecek kış sporları hangileri? Kimi birkaç dersle hepimizin yapacağı türden kimi de belli bir profesyonellik gerektiren kış sporlarını bu sorunun cevabı olarak listeledik. Biliyorsunuz buz hokeyi ya da körling gibi buz üstünde yapılan sporlar da kış sporları arasında geçer ama sayfamızda çoğunlukla kar ve açık havaya ihtiyaç duyan türleri göreceksiniz.

Kayak / Ski

Kış sporlarının en güzel taraflarından biri de eldiveninden montuna, gözlüğünden kaskına giymeniz gereken özel kıyafetleri olsa gerek. Ve kış sporu denince akla ilk gelen kayakta da bu kıyafetlerle birlikte ihtiyacınız olan şey çoğunlukla tahtadan yapılan bir çift “kayak” ve hızlanırken ya da dönüşlerinizde güç almanıza yarayacak bir çift kayak batonu olacaktır. Beş yaşından itibaren isteyen herkesin yapabileceği bu sporun elbette başlangıç ile profesyonel seviye arasında birçok çeşidi bulunmakta.

Atışlı Kayak Koşusu / Biathlon

Kayaklarıyla koşu parkurunu tamamlayan sporcuların atış poligonunda hedefe doğru tüfekle atış yaptıkları olimpik kış sporu biathlon ya da biatlona “atışlı kayak koşusu” da diyebiliriz. Bireysel veya takım olarak yapılabilen sporun çeşitlerine göre de parkur uzunluğu ve atış sayısı değişmekte. Çoğumuzun belki ilk kez duyduğu bu spor türünün geçmişi ise 1767 yılına ve Norveç ile İsveç kökenli iki şirketin yarışına kadar uzanıyor.

Kar Kaykayı / Snowboard

Biz adına “kar kaykayı” dedik ama snowboard’un bildiğimiz kaykaydan iki farkı bulunuyor; birincisi tekerleklerinin olmayışı, ikincisi ayakların kayak tahtasına sabitlenmesi. Seçeceğiniz snowboard’un geniş mi dar mı, malzemesinin sert mi yumuşak mı olacağı gibi detaylar ise yapmak istediğiniz snowboard stiline göre değişiyor. Belli oranda kendi kendinize de öğrenebileceğiniz snowboard’u bir spor haline getirebilmek için teknik bilgi ve pratik konusunda yardım almanız gerekebilir.

Kar Motoru / Snowmobile

Öndeki takımları kayağa benzeyen ve palet üstünde ilerleyen snowmobile yani kar motoru ile ister ağır ağır yol alarak bembeyaz doğanın tadını çıkarabilir isterseniz adrenalin yükselten atlayışlar yapabilirsiniz. Spor tutkunlarını bir araya getiren kar motoru yarışları ise uzun parkurlarda eğlenceli ve heyecanlı dakikalar geçirmenizi sağlayacak en havalı kış sporlarından biri.

Uçurtma Kayağı / Snowkite

İsviçre’den Polonya’ya, Finlandiya’dan Almanya’ya tutkunları olan ve nispeten riskli kış sporlarından sayılan snowkite için macera severlerin gözdesi bir kış sporu diyebiliriz. Ellerin ve kolların uçurtmayı kontrol ederken iki ayağın snowboard’a ya da tek tek birer kayağa bağlı olduğu bu spor, eğimi yüksek yerlerde yapılabileceği gibi eğimi değilse de rüzgârı bol olan yerlerde de yapılabilir.

Kar Raftingi / Snow Rafting

Süratle akan nehirlerde yapılan raftingi çoğumuz biliriz, işte bu da karda yapılan rafting. Karda botla kaymak anlamına gelmeyen, dört veya sekiz kişilik botlarda küreklerle yapılan bir kış sporu. Yüksekten aşağıya doğru botla kayarken savrulmadan dengeyi korumak için bu kürekleri kullanmanız gerekiyor. Ve artık ülkemizdeki birçok kayak merkezinde özel olarak hazırlanan kar raftingi pistleri görmek mümkün.

Yüzüstü Kızak / Skeleton

Bireysel olarak yapılan kış sporlarından skeleton, olimpiyatlarda kadın ve erkek kategorileri olan bir dal ve sporcular kar ya da buzda bir kızak üstünde yüzüstü biçimde aşağı doğru hızla kayıyorlar. Eğlencesine de yapılabilecek bu spor bir yarışma haline geldiğindeyse bazı kurallar içeriyor. Örneğin; atletlerin daha hızlı kayması için kızakların demirlerini ısıtmaları yasaklanıyor. Bu arada küçük bir bilgi olarak ilk skeleton yarışmasının 1905 yılında Avusturya’da düzenlendiğini de belirtmeden geçmeyelim.

 3,623 okunma

akin aksoy